top of page

Vår historia

Vårt barn Förgiftades!

Allt startade när vi kom underfund med vad som orsakade  vår sons neurologiska besvär. Besvär som i åratal kommit smygande (det är så hormonstörande ämnen fungerar) som till slut yttrade sig i återkommande yrsel och migränliknande anfall. När det var som värst fick vår son även korta "frånvaroanfall".  Det tog ett tag, men av en slump fann vi att det som triggade anfallen var kemikalierna i de städartiklar vi använde i vårt hem. När dessa plockades bort och inte längre användes försvann problemet. 

Innan slumpen hjälpte oss att finna "boven i dramat" hade vår son genomgått alla möjliga undersökningar och fått olika diagnoser. Först var det migrän med aura (för er som inte vet vad det betyder så är det migrän som utlöses av starka dofter t ex parfym), sen trodde man epilepsi. Men ingen av dessa diagnoser stämde och läkarna hade till slut inget svar. Återigen bad de oss att försöka finna den gemensamma nämnaren när anfallen skedde. Det var lättare sagt än gjort, för anfallen skedde inte varje dag utan mer oregelbundet. Anfallen började först som migränliknande huvudvärk och yrsel, men efterhand började han få frånvaroattacker, när dessa skedde var han helt okontaktbar. Dessa varade dock bara i ett par sekunder (kändes som en evighet) och efter anfallen blev han alltid enormt trött och fick väldigt ont i huvudet.

 

En fredag när de hade ringt från skolan och bett oss hämta sonen som fått ett anfall bad jag honom att vila sig en stund i sitt rum medan jag började med min fredagsrutin: städa hemmet. Tog fram de olika rengöringsprodukterna jag brukade använda, speciellt en var jag förtjust i och det var Ajax rengöringsservetter, och började att städa i vardagsrummet. När jag kom till hallen, var vår son  på väg nerför trappan där han stannat till för att hålla sig i  trappräcket.  Helt  plötsligt blir han "okontaktbar", jag rusar upp i trappan och hinner precis fatt i honom innan han ramlar. Väntar en stund och tar sen honom ner till köket och vår kökssoffa. Någonstans inom mig tänker jag att han behöver frisk luft, öppnar därför alla fönster och köksdörr. Inom en mycket kort stund så mår han bättre och har inte sin vanliga huvudvärk som brukar komma efter det så kallade "anfallet". Där och då så var det en "magkänsla" som sa mig att det kanske var rengöringen som var orsaken. Först tänker jag att nej, det är omöjligt. Men det gnagde inom mig att tänk om... så jag stängde alla fönster och dörrar igen. Sprayar köksbänken med rengöringsspray och betraktar i smyg min son som ligger i kökssoffan......och då händer det igen!! Vi gör testet därefter ett par gånger till och svaret var tydligt, anfallen skedde när rengöringsmedlen kom fram! Det visade sig sen att anfallen som kom i skolan alltid skedde dagen efter eller samma dag som städning skett i skollokalerna. Idag om han befinner sig i en lokal där de städar eller precis har städat går han bara ut i friska luften så får han inga symtom överhuvudtaget. Frånvaroattackerna försvann samma dag som vi slutade att städa med de traditionella rengöringsmedlen som finns ute i handeln.

 

Detoxade vårt hem!

När vi hade funnit orsaken till varför vår son mått så dåligt, slängde vi självklart ut alla rengöringsmedel vi hade,  men började samtidigt läsa på om vad de innehöll. Vi förfasade oss och det var inte förrän vi fann en av de första studierna där man tagit prover på damm i inomhusmiljö (idag finns det många, många fler) initierad av Greenpeace som vi verkligen förstod allvaret. Den största besvikelsen var nog att vi trott att våra myndigheter samt instanser som ska ha kontroll på alla de kemikalier som finns på marknaden inte fungerade så väl som vi trott. Sen kom REACH-lagstiftningen, men REACH* bygger på principen att det är tillverkaren eller importören som bär ansvaret för att kemikalierna de tillverkar eller säljer på marknaden inte orsakar skadliga effekter på hälsa och miljö. Och idag finns det ofattbara 145 000 kemikalier varav en stor del av dom är hormonstörande, och de fungerar inte toxikolgiskt som "traditonella" kemikalier.  Det här var dock i början av 2000-talet och då var coctaileffekten inte lika välkänd för allmänheten som idag, men helt okänd var den inte, speciellt i USA var debatten redan igång.  Idag cirka tio år efter vår resa mot en giftfriare inomhusmiljö arbetar man intensivt i Sverige för att göra förskolorna till en sådan giftfri miljö som möjligt. Samtidigt som fler och fler har börjat uppmärksamma den "tickande" bomb som vi dagligen utsätter våra barn och ungdomar för i deras inomhusmiljö. Men då när vi fann orsaken till vår sons problem trodde många i vår omgivning att vi överdrev, inklusive sjukvården, men idag har de accepterat orsaken till "anfallen". Tydligen har det blivit mer förekommande att barn och ungdomar har och haft liknande symtom som vår son hade, där många "tillfrisknat" efter att familjen detoxat hemmet från giftiga hushållsprodukter.

 

Men varför skapa ytterligare en rengöringsprodukt på marknaden?

Vi började använda såpa, men det fungerade inte riktigt på allt i hemmet som skulle torkas, rengöras och putsas. Vi människor är vanemänniskor, och vi precis som många andra, som arbetar och har fullt upp med både hem, arbete och fritid söker alltid efter en enklare lösning än den att försöka blanda till milda varianter av anti-kalkmedel, putsmedel och rengöringsmedel från ens skafferi. Samtidigt fann vi att de flesta rengöringsprodukter ute på marknaden som anses milda (förutom såpa) endast hade fokus på miljövänligt innehåll, samt att de flesta innehöll fortfarande olika onödiga kemikalier för olika syften. Vi fann helt enkelt ingen produkt som höll måttet! Så efter en period började vi att läsa på och efter två års tid fick vi fram en optimal universalblandning, med god vägledning av en kemist,  med ett människovänligt innehåll som är tuff mot både smuts och kalk samt milt rengörande. Produkten är döpt (06) efter det år vi fann orsaken till vår sons dåvarande problem. Idag är han tonåring och städar sitt rum gladeligen (lite överdrivet kanske....),  förutom trasa med vatten används 06allrent Universalspray flitigt där det krävs lite extra rengöring utan några som helst bekymmer.

 

06 allrent är en unik produkt som vi är väldigt stolta över.

Produkten bygger på eget familjerecept framtaget efter personlig erfarenhet av hur onödiga tillsatser och kemikalier i rengöringsmedel kan påverka vår hälsa negativt. Att hålla rent utan onödiga tillsatser eller kemikalier är lättare sagt än gjort. Med 06 allrent vill vi göra valet enklare samt arbeta för att sprida kunskap om hur alla dessa kemikalier via våra hushållsvaror i vår vardag påverkar oss, där barnen är de mest utsatta, och att det inte är OK!! Men hur kan vi medborgare då medverka för en så giftfri inomhusmiljö som möjligt? Kemikalieinspektionen gör så gott de kan, de ska ha en eloge med tanke på den lagstiftning som idag råder. Men innan forskarna kommit ikapp och säkerställt om hur både cocktaileffekten samt hormonstörande ämnen verkligen påverkar oss,  kan vi med enkla medel själva minska vår utsatthet. Först behöver vi bli medvetna om problemet, därefter ta ställning varje gång vi gör ett hushållsinköp. Samt att vi tillsammans via våra inköp faktiskt visar industrin vilka produkter som är önskvärda eller inte på marknaden. Tips på hur du direkt kan påverka din närmiljö ser du nedan i den gröna rutan, har du ytterligare några tips på hur man kan "detoxa" sitt hem maila dom gärna till oss. Ju fler vi är som blir medvetna - desto större chans har vi att påverka!! 

 

      Med vänliga hälsningar

 

      Johanna V. Engelin

 

 

 

 


 

Vår historia

 

Vad kan en vanlig medborgare göra?

 

Att försöka vara en upplyst konsument är lättare sagt än gjort. Men det kan faktiskt spela roll att göra klokare val vid sina inköp,

på så sätt kan du direkt påverka din närmiljö. Se nedan för tips. Ett annat sätt att försöka förändra är att signalera vilka produkter som är önskvärda eller inte på marknaden.

 • Välj naturlig hudvård (utan parabener)

 

 • Bli medveten!

 

 • Undvik köksartiklar i plast

 

 • Sortera ditt farliga avfall och lämna det till återvinning

 

 • Byt ut leksaker tillverkade före 2013, gäller framförallt leksaker av mjuk plast eller innehållandes elektronik samt lekleror, slime och teatersmink.

 

 • Vid inköp av nya möbler, undvik halogenerade flamskyddsmedel och perfluorerade tyger med fett- och vattenavstötande egenskaper.

 

 

 • Skippa metallförpackningar såsom konserver och metalltuber.

 

 • Tvätta ALL nyinköpt textil

 

 • Dammsug två gånger i veckan

 

 • Låt inte barnen hålla i kvitton

 

 • Välj leksaker i trä

 

 • Vädra en gång per dag

 

 • Använd inte mer kemikalier än nödvändigt

 

 

 • Välj ekologiskt

 

 • Köp miljömärkta produkter

 

 • Dammtorka ofta

 

 • Använd endast milda rengöringsmedel baserade på naturliga råvaror

 

 • Undvik parfymerade produkter

 

 • Var ute mycket i naturen

 

 • Värm mat utan plast

 

 

Fler tips finner du hos:

www.naturskyddsforeningen.se

www.greenpeace.org/sweden

 

bottom of page