top of page

Nyheter

Juni 2017

EU listar högfluorerat ämne som särskilt farligt

Källa: Kemikalieinspektionen

Det svårt nedbrytbara ämnet perfluorhexansulfonsyra (PFHxS) kommer att läggas till på EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen. Detta innebär att det kommer uppstå särskilda krav på företag som importerar, tillverkar eller använder detta ämne.

 

Anledningen att PFHxS ska inkluderas i denna lista är att det är mycket svårt att bryta ner samt att det kan ansamlas i levande varelser. PFHxS är ett högfluorerande ämne, något som förorenat vatten runt Sverige en tid. Ämnet förekommer oftast i brandskum, textilier, livsmedelsförpackningar och kosmetika.


EU har också beslutat att det misstänkt hormonstörande ämnet Bisfenol A även ska ha en plats på kandidatförteckningen. Detta på grund av dess negativa effekter på vår reproduktion.

Juni 2017

Miljögifter i mjölk och mejeriprodukter

Källa: Medicinsk Access

På senare år har cancerfall i 100 000 personer i Skåne ökat drastiskt och det är onekligen ett orosmoment för många. Gunnar Lindgren, civilingenjör och samhällsdebattör, verkar ha hittat boven i dramat. Genom att läsa och analysera studier har han hittat ett samband mellan ökningen och mejeriprodukter.

 

Enligt Livsmedelsverket innehåller mjölk från Skåne de högsta halterna av de 3 organiska miljögifter man analyserat; DDE, HCB och CB153. Detta är väldigt oroväckande då vi i regel dricker mjölk eller konsumerar mjölkprodukter väldigt ofta. En undersökning hos Livsmedelsverket visar att mjölk bidrog med 33% av gravida kvinnors intag av dioxiner. Detta är väldigt oroväckande då dessa gifter lätt förs vidare till barnet via amning, då mjölkfettet lagras i bröstmjölken.

 

Anledningen till detta tros vara den stora slamspridningen som sker i Skåne, då bönder erbjuds betalning ifall de tar emot slamp. Problemet med detta är att dessa slamhögar ofta befinner sig nära betesmarker till våra boskapsdjur. På så sätt får korna i sig gifterna och i sin tur för över det till oss via mjölk.

Maj 2017

Borås plastbantar kommunala kök

Källa: Expressen

I lördags togs beslutet av Borås kommun att avveckla plastanvändning i kommunala kök. Detta innebär att användningen av plastprodukter kommer minska drastiskt när det gäller t.ex. förskolor och äldrevård.

Tallrikar, bestick, slevar, skålar m.m av plast kommer bytas ut mot alternativ av porslin, glas, metall och trä. Syftet med avvecklingen är att minska exponeringen av hormonstörande ämnen som förekommer i plats.


Tankarna har grott i flera år, och projektet har fått extra skjuts sedan Borås tog ett initiativ för giftfria förskolor, skriver Borås tidning.

Maj 2017

Växtgifter i allt testat kaffe

Källa: Testfakta

Testfakta har gjort en studie där de letar efter växtgifter, hormonstörande ämnen m.m i olika kaffemärken. Upptäckten de gjorde förvånade t.o.m. Livsmedelsverket. De fann nämligen växtgiftet Mepikvat i alla kaffeprodukter de testade - ett ämne de inte trodde skulle förekomma i kaffe.

Mepikvat används framförallt i jordbruk för att minsta stråtillväxten på exempelvis havre och råg. Det finns några enstaka studier som tyder på att Mepikvat kan bildas när livsmedel värms upp eller rostas vilket kan förklara varför det hittades i kaffeprodukter. De studierna kan även förklara varför de fann högre halter i mörkrostat kaffe. I djurstudier har det visat sig att ämnet kan ge njurskador.


Ett annat ämne de fann var Akrylamid som även kommer från uppvärmning och rostning av livsmedel. Detta ämne räknas som cancerframkallande.

April 2017

Världens första Svanenmärkta smink

Källa: Hälsoliv Expressen

De danska make up-artisterna Tanja Gregersen och Tine Svendsen har lanserat världens första svanenmärkta smink. De båda hade upplevt allergiska reaktioner på smink och bestämde sig därför för att skapa ett snällare alternativ. Märket heter Miild och innefattar 18 sminkprodukter däribland puder, concealer, ögonskugga m.m. I dagsläget går produkterna att köpa i Danmark och på företagets hemsida.


För att en produkt ska klassas som svanenmärkt måste den uppfylla en del krav. Bl.a. är det höga krav på vilka och hur många färgämnen, konserveringsmedel och parfymer den får innehålla. Ytterligare krav finns även på produktens miljöpåverkan och huruvida den innehåller hormonstörande ämnen eller ej.

April 2017

Livsmedelsverkets rekommendation: Undvik palmolja

Källa: Svenska Dagbladet

Nya undersökningar visar att palmolja innehåller nivåer av cancerframkallande ämnen. Ämnena som hittades var glycidol, 3-mcpd samt 2-mcpd och dessa kan även leda till skada på njurarna såväl som sämre fortplantningsförmåga. Eftersom det kan dröja ett tag innan gränsvärdet för såna här ämnen sänks i livsmedel rekommenderar nu livsmedelsverket att undvika produkter med palmolja i.

Dessa ämnen hittades även i bröstmjölksersättning i 10 gånger större mängd än vad som anses tolerabelt.

April 2017

Butikskedjor riskerar åtal för giftiga produkter

Källa: DN Dagens Nyheter

I januari detta året kunde Kemikalieinspektionen visa att flera produkter hos stora butikskedjor innehöll förbjudna mängder gifter.

154 olika elektronikprodukter undersöktes hos tre butikskedjor - däribland Teknikmagasinet, Jula, Netonnet m.fl. Av dessa 154 produkter hittades gifter över gränsvärdet i 64 av dem.

 

Nu har förundersökning mot några av dessa företag startat och kan leda till åtal på grund av miljöfarlig kemikaliehantering. I flera av produkterna fann de även kortkedjiga klorparaffiner samt ftalaterna DEHP och DIPB som misstänks vara hormonstörande.

Mars 2017

Ersättare till Bisfenol A också farlig

Källa: SVT Sveriges Television

I slutet av förra året skrev vi om att ett förbud mot Bisfenol A skulle träda i kraft år 2020. Det ämnet som de flesta tillverkarna börjat att använda istället heter fluoren-9-bisfenol (BHPF). I en ny studie av Nature Communication visar det sig att även detta ämne är hormonstörande. 

Experiment gjordes där möss exponerades för detta ämne och resultaten var inte positiva. Det verkar som att BHPF är en antiöstrogen vilket innebär att exponering av ämnet kan leda till blockering av östrogens effekter. I vissa fall kunde de dokumentera minskning av storleken på mössens livmödrar.

Det gjordes även ett test för att se hur många människor som bar detta ämne i blodet. 7 av 100 personer hade BHPF i blodet. Åke Bergman, professor i miljökemi och chef vid enheten för toxikologiska egenskaper, säger att detta är relativt få personer om man jämför med nivåerna som förekom med Bisfenol A.

Bergman hävdar även att det inte är alls ovanligt att skadliga ämnen byts ut mot lika skadliga ämnen vid förbud.

Kolla in vår Instagram ovan för fler nyheter och annat roligt!

Nyheter i media

NOLL KOLL?

Här kan du läsa de senaste

nyheterna om hormonstörande ämnen. Har du ingen koll på ämnet?
Ingen fara - du är på rätt plats.

De detoxade hemmet på kemikalier - och sonen blev frisk!

Källa: Kurera
 

Har du någon gång undrat om kemikalier – i exempelvis städprodukter – har inverkan på vår hälsa? Då är du förmodligen intresserad av att läsa detta. Johanna och Lorenzos son led av allvarliga neurologiska besvär och läkarna hade inga svar. När de bytte ut hemmets städprodukter mot naturliga produkter försvann problemen.

bottom of page